Floor Plans and Designs

The energy efficient City House sets a new benchmark in design and innovative quality for Melbourne residential living.

The City House makes a significant statement from the street with the detailed front facade and its varying projections including Daniel Robertson brickwork, feature render walls and Wunderlich flat slate-look terracotta roof tiles. Large eaves designed for Australian weather conditions contribute further to this superbly presented home.

From the moment you step inside the front door of the City House, Englehart Homes’ design philosophy is apparent. This is a luxurious haven, a bright and airy space where rooms are awash with natural light.

From the extra wide entrance hall, the eye is immediately guided past high ceilings through to the kitchen and living area. It is this feeling of openness – an integration between rooms via a flowing floorplan – which creates a welcoming sense of space.

To the left of the entrance is the master bedroom which incorporates a retreat section where you can study, read or watch television. A feature wall with recessed wall panels lends a luxury focus to the room. Adjoining the master bedroom is a generous walk-in wardrobe and a superbly-finished stone en suite with a frameless shower, a large wall mirror, square basin twin vanities and a deep spa bath…. all suitably chic.

To the right of the hallway is a double garage with internal access and staircase leading to a two bedroom first-storey wing with a study retreat or television area, a large covered balcony and a central bathroom. All the bedrooms have built–in wardrobes. The upstairs retreat is the ideal space for children or teenagers, and it can also be put to use as guest quarters if desired.

The ground level opens up at the rear to a cavernous space which delivers a massive dose of the wow factor. Whether for a couple or a family, this living, dining and kitchen zone is brilliant for lavish or casual entertaining when friends drop around. The dining area opens to a covered deck which extends out to an optional built-in barbecue zone.

The kitchen with a massive island bench, and stainless steel appliances is fitted with a walk-in pantry and overlooks the family area.